fbpx
tijgernoten chufa

We horen vaak over de gezondheidsvoordelen van dit of van dat. Vaak gaat het dan over zogenaamde ‘superfoods’ in poedervorm of als gedroogd product. Het probleem hiervan is dat om de daadwerkelijke gezondheidsvoordelen ervan binnen te krijgen, je er best veel van moet eten. Uiteindelijk is dit vaak niet haalbaar. Dit is één van de redenen waarom ik niet erg onder de indruk ben van superfoods. Ik hou me graag bij volwaardige producten die makkelijk in mijn dagelijkse voedingspatroon in te passen zijn en waar ik met 1 portie al kan profiteren van de gezondheidsvoordelen van zeg spinazie, zalm of noten.

Sinds een paar maanden heb ik tijgernoten in huis en dit vind ik een typisch voorbeeld van een goed en gezond product dat heel makkelijk te gebruiken is. Van het meel kun je bakken, de ‘noten’ kun je uit het vuistje eten, al dan niet gecombineerd met andere noten en bijvoorbeeld kokosvlokken en je kan er zelfs een heerlijke drank genaamd horchata van maken. Helemaal niet ingewikkeld en erg gezond!

De gezondheidsvoordelen van tijgernoten, lees je hieronder.

Rijk aan vezels

Per 100 gram bestaan tijgernoten voor ongeveer een derde uit vezels. Verwerk 100 gram chufameel vezelrijk in koekjes of pap en je krijgt daarmee ruim 33 gram vezels binnen.

Net zo Gezond als Olijfolie

Tijgernootolie bevat dezelfde hoeveelheid Omega-9 vetzuren als olijfolie. Omega-9 vetzuren zijn o.a. erg gezond voor het hart. Schenk wat over je salade of na het koken van de groenten om ze te verrijken om te profiteren.

Bron van Magnesium

Met 100 gram chufanoten (of meel daarvan) krijg je ongeveer 17% van je ADH aan magnesium binnen. Door intensieve landbouw en een gestresst leefklimaat, hebben veel mensen een magnesiumtekort. Regelmatig voedingsmiddelen eten die van nature rijk zijn aan magnesium is daarom een goed idee!

Houdt Bloeddruk normaal

Omdat tijgernoten het aminozuur arginine bevat, helpt dit bij de aanmaak van nitriet oxide. Dit helpt weer om de aderen doorlaatbaar te houden en zo een gezonde stroom van bloed te garanderen.

Meer Kalium dan een Banaan

25 Gram tijgernoten geeft je 139 gram kalium. Kalium heb je nodig als tegenhanger voor natrium (zout). Deze twee houden elkaar in balans zoals calcium en magnesium elkaar in balans houden. Bananen zijn van nature rijk aan kalium, maar tijgernoten zijn dus rijker! Dus als je weer eens zin hebt om iets te knabbelen, neem dan een handje tijgernoten!

Bron van plantaardige Eiwitten

Chufa’s zijn ook een goeie bron van plantaardige eiwitten. Ze bevatten 8% meer eiwitten dan bijvoorbeeld volkoren meel. Ook hebben ze een breder scala aan aminozuren, breder dan wat er door de World Health Organisation wordt aangeraden.

Tijgernootmelk is erg lekker!

Ben je op zoek naar een plantaardig alternatief voor melk? Maak eens tijgernotenmelk! Deze melk is licht-zoet van smaak en doet denken aan neutrale amandelmelk.

Bronvermelding: www.eetgoedvoeljegoed.nl
Geschreven door: Heleen Quantrill